Z Opavy vezeme všechny tři barvy medailí

O víkendu, který byl turnaji doslova nabitý, se vypravila výprava pardubických sedmnáctek ve složení Jarda H. a Tomáš U. do Opavy. Pro Jardu byl cíl jasný, udržet si žebříčkovou pozici zajišťující start na blížících se „béčkách“, pro Tomáše uhrát co nejlepší výsledky jak v singlech, tak i v deblech. Na mixy se tentokrát nedostalo, nejsou holky.

Po rozlosování se o Jardu pokoušely mrákoty, v druhém kole na něj připadl nepříjemný (o hlavu vyšší) David Diviš a v semifinále potom nasazená jednička, dvacátý devátý hráč průběřného žebříčku Filip Häring. Tomáš měl los na pohled poměrně příznivý, po dvou hratelných hráčích měl narazit v semifinále na Jana Bučka, nasazenou dvojku, který je v žebříčku jen pár míst před Tomášem.

Jarda svůj první zápas dle očekávání zvládl. V druhém kole se chytrou a pestrou hrou ve dvou setech vypořádal s Divišem a ve třetím zápase zopakoval výborný výkon z předchozího zápasu a porazil ve dvou setech i favorizovaného Häringa.

Tomáš zvládl dle papírových předpokladů své dva první zápasy a ve třetím kole svedl neuvěřitelnou bitvu plnou tvrdých útoků střídaných brilantní obranou s Janem Bučkem. Ve třetím setu měl Tomáš dokonce dva „mečboly“ a pardubické finále viselo doslova na vlásku. Bohužel se tak nestalo, Tomáš padl ve třetím setu 23:21.

Ve finále již Jarda prohrál s Bučkem 0:2 a v dohrávce o třetí místo porazil Tomáš výbornou hrou Filipa Häringa 2:0, takže pardubáci vezou z Opavy ze singlu stříbro a bronz.

V deblech začínali kluci rovnou v semifinále s výrazně mladšími Ptáčkem a Lubeníkem. Po velikém boji vyhráli ve třech setech. Řekl bych, že o tomto páru, který patří teprve do „mladších patnáctek“, v budoucnosti ještě uslyšíme. Ve finále si kluci ohlídali vítězství 2:0 nad párem Buček-Gilík a první zlato v kariéře v deblech v kategorii U17 bylo na světě.

Pardubice si tedy odváží z Opavy, kompletní sadu medailí.

Dušan Havlíček