Vynikající úspěch: Pardubičtí dorostenci vicemistry ČR!!!

Výsledky pardubických výběrů na mistrovstvích republiky z minulých let jsou pro náš oddíl naprosto historické – vzpomeňme tituly Mistrů ČR pro žáky z roku 2016 a pro dorost z roku 2017 a 2018. S tímto vědomím odcestovala skupina pardubických badmintonistů do Brna, kde se konal letošní šampionát juniorů do devatenácti let. Nyní několik řádek o průběhu, přestože konečný výsledek už je zmíněn v titulku.

Papírově patřilo naše družstvo k těm nejsilnějším, ale to, jak známo, je fakt ošidný, a v této kategorii už není slabých soupeřů. Na turnaj přijelo celkem 18 (!!!) týmů a nutno podotknout, že systém soutěže vzhledem k počtu družstev se nám zdál poněkud diskutabilní a zdlouhavý – hlavně v pátek, kdy jsme ráno odehráli první utkání a pak měli volno až do soboty. Výlet do centra jihomoravské metropole byl tak příjemným odpoledním zpestřením, obzvláště v období nastávajícího adventu. Ale zpět k turnaji: Celkem se stanovilo šest skupin po třech týmech, kdy do čtvrtfinálového pavouka postupovali vítězové a s nimi dva nejlepší z druhých míst.

Pardubickým přihrál los nelehké protivníky. První utkání v pátek jsme odehráli proti Klimkovicím. Do tohoto, jakož i do ostatních utkání, jsme nominovali na první singl dívek Anetku Vašíčkovou, která se střídala s Apolenkou Bártovou, což nám vcelku výhodně umožňoval žebříček. Oběma děvčatům patří mimořádná pochvala za statečné výkony proti výrazně starším soupeřkám. Utkání jsme zvládli 6:1, což sice vypadá jednoznačně, ale zejména v párovkách, kde za Klimkovice nastupoval Martin Slíva, to bylo pro Petra Janouška, Adama Ehma a Káťu Valentovou náročné. Takže první vítězství bylo doma!!!

Sobotním soupeřem ve skupině byl TJ Prosek Praha a u nich opět dominoval jeden hráč, tj. Vašek Palán. Naštěstí jsme potřebné čtyři zápasy zvládli, nebylo to ale jednoduché, přibylo emocí a fandilo se taky intenzivněji. Naštěstí jsme už před koncem věděli, že i prohra o jeden zápas by nám zajistila postup. Na druhou stranu výhra nad Prosekem nám zařídila nasazení do dalších vyřazovacích bojů, kde už se hrálo jen do rozhodnutého stavu.

Ale ani vyrovnaný výběr Meteoru Praha nás nezastavil. Po výborných výkonech Marka Aubuse, Michala Grunda, Lucky Krpatové, Káti a Adama byl stav 4:1 a my jsme vyhlíželi semifinálového soupeře na neděli. A byl opět z Prahy, konkrétně z Hamru. I tady jsme se drželi spíše osvědčené sestavy a nedělali nějaké experimenty. Za stavu 3:3 rozhodoval dámský debl. Neskutečné drama se spoustou krásných momentů ale i spoustou chyb pro sebe rozhodly ve třech setech Lucka s Káťou. V tu chvíli jsme všichni křičeli nadšením, byli jsme ve finále!!!

A tam? Opět TJ Orlová, jako loni! Začalo se mixem, kde jsme bohužel bod ztratili. Soupeř využíval často slabších chvilek Káti a nedával jí příležitost se dostat do zápasu. Možná tady se lámal chleba – v dalších zápasech vyhráli naši v deblu (Marek + Michal), Michal přidal vydřenou výhru nad Frankem, Lucka pak další, naprosto jasný výsledek v singlu. Severomoravané přidali očekávaný bod v prvním singlu dívek a další v zápase Aubus vs. Chlubna, který byl vrcholem turnaje. Bohužel pro nás zvítězil protivník 21:19 ve třetím setu. Na jednu stranu můžeme říci, že jsme byli dva míčky od titulu, ale to by bylo nefér vůči Marku Aubusovi, který se pral s Jardou Chlubnou neskutečným způsobem. Respekt! Za stavu 3:3 se rozhodovalo v dámské čtyřhře. Soupeřky předvedly vyrovnanější výkon a opět trápily zejména Káťu. Na celkové vítězství nebyly už síly.

Třebaže z prohraného finále přišlo chvilkové zklamání, za chvíli už převládla radost. Stříbrné medaile z vrcholu sezóny? To je úžasný výsledek, hlavně i při pohledu na dramatický postup celým turnajem a sílu všech protivníků. Poděkování a gratulaci za další zápis do oddílové historie a reprezentaci města Pardubice si zaslouží:
Lucka Krpatová
Michal Grund
Anetka Vašíčková
Petr Janoušek
Káťa Valentová
Marek Aubus (…a díky za hostování!)
Apolenka Bártová
Adam Ehm
a rodičovský a trenérský doprovod.

Tak ať vám ty medaile sluší!!!

Martin J.

výsledky | fotogalerie

Napsat komentář