Vítězem 1. ligy jsou Pardubice !!!

Po odehrání základní části 1. ligy následovalo play-off, které se konalo ve dnech 19. – 20. března 2022 v Novém Městě nad Metují. Tento systém se v letošním ročníku konal vůbec poprvé v rámci 1. ligy a tak se šest nejlepších klubů (včetně našeho hvězdného týmu) přijelo porvat o titul. Pardubice po základní části skončily za suverénní Dobruškou na druhém místě, což nám zajistilo přímý postup do semifinále. Zde na nás čekal vítěz čtvrtfinále s lepším umístěním po základní části. V sobotu od 10:00 jsme tedy mohli s napětím sledovat čtvrtfinálová utkání a omrknout formu ostatních klubů, ale zvolili jsme strategii zahrnující delší spánek a příjezd přibližně hodinu před začátkem semifinálového bloku.

Soupeřem pro Pardubice se stalo dle očekávání Kladno. S tímto celkem jsme v základní části svedli pravděpodobně nejvyrovnanější utkání a rozhodně se vyrovnaná partie čekala i teď, kdy soupeř přivezl obě zahraniční posily z Polska. 13:30 BOSS Ervín odevzdává soupisku, 14:00 utkání začalo.

V týmové soutěži se vždy začíná smíšenou čtyřhrou, kterou Tomáš Skála s Pavkou Krpatovou odehráli proti dvojici Skrčený/Erbenová. Naši potvrdili roli favorita a po výsledku 3:1 přinesli našemu oddílu první bod, 1:0 Pardubice. Na vedlejším kurtu současně s mixem probíhala druhá čtyřhra mužů, do které jsme nominovali Kubu Skřivana s Míšou Hamáčkem. Kluci do zápasu nevstoupili vůbec dobře a první set zaslouženě prohráli 11:8. Během zápasu na to ale nebyli sami, společně s Mišmem a Matesem, kteří se v danou chvíli chopili role trenérů, upravili taktiku a zápas dokázali otočit a porazit dvojici Běhounek/Altera poměrem 3:1. 

Skvělý start a průběžné vedení 2:0 přineslo určitou psychickou výhodu. Kladno ale vytáhlo své eso z rukávu, následoval souboj singlových jedniček, Matěj Ehm vs Robert Cybulski. Zde bohužel Kladno nezaváhalo, Cybulski si hned na začátku sjednal respekt servisem letícím z úctyhodné výšky, zápas vyhrál a snížil průběžný stav na 2:1. Následoval klíčový zápas utkání a to druhá dvouhra mužů. Michal Grund stejně jako v základní části vyzval polskou posilu číslo 2, Jacka Kolumbajewa, na kterého tehdy nestačil. Michal podal opravdu skvělý výkon, v dramatickém boji většinu zápasu diktoval tempo a skvělou volbou úderů Poláka dokázal udolat. Čtvrtý bod, který by zajistil postup do finále, dostaly na starost Kačka Valentová s Pájou Krpatovou v dámské čtyřhře. První set se holkám sice nepovedl, ale překvapení se zde nekonalo a naše favoritky zápas otočily. Na ukazateli skóre (na webu czechbadminton) svítilo skóre 4:1 znamenající postup do finále. Vamos!!! 

Ve finále, které se odehrálo v neděli dopoledne, nás čekala Orlová, která v semifinále porazila dosud neporaženou Dobrušku (v zápase o 3. místo zvítězilo Kladno nad Dobruškou 4:2). Po domluvě mezi hráči jsme ponechali stejnou sestavu jako v semifinálovém zápase (když se v tom moc šťouráme, tak prohráváme). Zápas se začal vyvíjet naprosto stejně jako ten předchozí, opět vyhráváme úvodní mix naprosto s přehledem 3:0 (Tomáš se rozehrál na večerní trénink). Na vedlejším kurtu druhý debl, tentokrát proti dvojici Franek/Blaník. Kuba s Michalem opět nezvládli začátek zápasu, první set se hrála hra, která Orlové voněla. Kluci ale opět dobře zareagovali a nepříznivý stav 0:1 na sety otočili na 2:1. Ve čtvrtém setu vedeme 10:7, neproměňujeme 3 mečboly a drama bylo na světě. Kuba s Michalem se ale nesesypali, odvrátili setbol soupeře a nakonec vyhrávají 15:13. 

I toto utkání jsme tedy skvěle rozehráli, opět vedeme 2:0. Během dohrávky druhého debla se už do akce pustila Káťa Valentová, ve své oblíbené disciplíně vyzvala Terezu Czajovou. Kačka stejně jako kluci úvodní set prohrála, ale svou hru zlepšila a celkem bez nervů dokázala zápas otočit a zvítězit 3:1. Tato výhra přinesla průběžný stav 3:0, k titulu jsme tedy potřebovali vyhrát jediný zápas ze zbývajících 4. První pokus v podání singlové jedničky Matěje Ehma bohužel nevyšel, ten v náročném zápase nestačil na zahraničního hráče Vachálka, 3 prohrané koncovky setu (zejména mrzí slibně rozjetý 2. set) znamenaly snížení stavu utkání na 3:1. Pardubice tedy vytáhly svou nejsilnější a nejhezčí zbraň, Káťa s Pájou nastoupili v dámské čtyřhře proti dvojici Czajová/Žwaková. Holky potvrzují roli velkých favoritek, vyhrávají 3:0 na sety, což znamená jediné = TITUL JE NÁŠ!!! 

Stejným výsledkem 4:1 tedy porážíme jak Kladno, tak Orlovou, je ale potřeba zmínit, že nám hrálo do karet pořadí zápasů a často se nejlepší hráči soupeřů nedostali ke slovu. Pardubický oddíl sice nemá žádné zahraniční hráče, kteří jiným celkům často zařizovali jisté body, ale skvěle stmelený kolektiv a fantastický týmový výkon tento handicap naprosto vymazal. Je potřeba zmínit formu Páji Krpatové, která v letošním ročníku nastoupila celkem k 18 zápasům a 18x zvítězila, což je dechberoucí bilance – suverénně nejlepší hráčka 1. ligy. 

Velký dík tedy patří každému hráči, který se na titulu podílel, jmenovitě Pája Krpatová, Káťa Valentová, Róza Bártová, Matěj Ehm, Míša Grund, Míša Hamáček, Kuba Skřivan a Tomáš Skála.

Titul tedy znamená účast v baráži o extraligu, o kterou se s chutí popereme, všem hráčům ještě jednou děkujeme za krásnou reprezentaci oddílu.

výsledky | fotogalerie