Nejlepší nejmenší jsou ti naši aneb Czech Talent U11

První listopadový víkend 2022 se do Českého Krumlova sjelo to nelepší v kategorii U11, co se v našich českých badmintonových halách pohybuje. Jednotlivé oblasti vyslaly své smíšené výběry dětí do 10 let (min. 3 kluci a 3 holky), aby se utkaly o neoficiální titul Mistra ČR družstev v kategorii U11.

Soutěže se zúčastnilo 8 družstev, která byla nalosována do dvou skupin, ze kterých následně postoupily první dvě družstva do bojů o medaile. Horší polovina se utkala o umístění na 5. až 8. místě. Do jednotlivých utkání vždy nastoupili 3 kluci a 3 dívky, kteří ve dvouhrách bojovali o 6 bodů.

Tým Východočeské oblasti (Pardubicko + Hradecko) přivezl na jih Čech šestičlennou sestavu pod vedením trenéra Pavla Maňáska st. – Šíma Vojta, Klapal Lukáš, Vlk Vojta (Rychnov), Kastnerová Dorotka (Hradec) a naše pardubické hráčky Valča Burgetová a Domča Dufková.

Východočeši se v základní skupině utkali s týmy Severní Moravy, Prahy a Jižních Čech. Naše dítka hrála jako z partesu a skupinu po výsledcích 5:1, 4:2 a 6:0 vyhrála a z prvního místa skupiny A zamířila do semifinále. Tam jsme narazili na sestavu Severních Čech a opět to bylo krásných 6:0 a jistá medaile – jen bylo otazníkem, zda ta nejcennější.

Ve finále „hradubičáci“ přivítali výběr Jižní Moravy s oběma úřadujícími mistry ČR v jednotlivcích z letošního MČR U11 ve Vendryni. Jižní Morava poslala do prvního utkání „mistra“ Matyho Jandu, který svedl v repríze finále MČR doslova epickou bitvu s naším Vojtou Šímou. Rychnovský borec byl tentokrát silnější a výhrou 2:0 nasměroval náš výběr správným směrem a odveta za MČR byla sladká. Východočeský „parní válec“ se rozjel a jeho krasojízda se již těžko dala zastavit – i z dosud distingovaných rodičů východočeských dětí se ve finále staly frenetičtí ultras a atmosféra finále tak byla velkolepá… Postupně dále vítězili i Lukáš, Vojta, Valča i Dorotka. Od potupného kanára a porážky 0:6 zachránila jihomoravany až v posledním zápase dívek mistryně ČR Alice Fendrichová, která porazila naši Domču Dufkovou – zápas byl vyrovnaný a tak ani porážka nebyla žádná ostuda a hlavně už nijak nebolela.

Celkově východočeský výběr při své jízdě ztratil pouze 4 z 30 utkání!!! a hned 4 z 6 našich hráčů – včetně „naší“ Valerky Burgetové – neprohráli ani jedno utkání!!!

Mistři, mistři, mistři!!!


V neděli dopoledne ještě děti sehrály turnaj jednotlivců – specifickým herním systémem – pětikolový švýcar na 2 sety pouze do 11 bodů – takový „badmintonový sprint“. To, čemu se naše děti v sobotu rády vyhnuly – vzájemné souboje – již nešlo zažehnat a tak několikrát došlo na „bratro a sestrovražedné“ souboje, kde o slzičky nebo rozsekané rakety nebylo nouze :-). Nakonec se i v této soutěži východočeši prosadili a pobrali v jednotlivcích hned 3 medaile. Další zlatou uhrál Vojta Šíma z Rychnova, když potvrdil super formu ze soboty. Na bednu a pro bronz si došel i Lukáš Klapal (Rychnov) a v dívčí soutěži se na stejné místo prosadila pardubický drahokam Valerka Burgetová – moc nescházelo a bylo i druhé zlato – ale ono to dopadne za rok!

Závěrem bych rád pochválil organizační tým turnaje Mixit Czech Talent U11, protože turnaj proběhl bez sebemenších zádrhelů a nebojím se říct, že je to jedna z nejhezčích badmintonových akcí v ČR – jen ta cesta do Krumlova je vždycky strašně dlouhá… Krásné ceny, velké poháry, blyštivé medaile i originální diplomy s fotografiemi týmů vykouzlili široké úsměvy na tváří všech dětí i rodičů!

Poděkování samozřejmě patří trenéru východočeského výběru Pavlovi Maňáskovi, který děti bezvadně kočíroval a někdy zvládnul usměrňovat i vášnivější rodiče 🙂 a i jeho pomocníkovi a staršímu bratrovi Tomáši Klapalovi 😉

(PD)

Výsledky | Fotogalerie (Pardubice) | Fotogalerie (Krumlov)