Stříbrné GPC U17 v Praze – Radonicích

V sobotu 7. 10. 2023 se v Praze – Radonicích konal turnaj v kategorii GPC U17. Z Pardubic se na tento turnaj vydala dvojice hráčů Martin Hykel a Kryštof Ježek. Pro Kryštofa to byl po kratší zdravotní herní pauze první turnaj na zkoušku, která se ukázala být trošku náročnější vzhledem k počtu a úrovni přihlášených hráčů. Na turnaj se totiž přihlásilo 28 hráčů a 25 hráček. Vzhledem k velkému počtu účastníků bylo příjemným překvapením, že se hrálo z počátku na deseti kurtech a v průběhu turnaje se hra rozšířila až na dvanáct kurtů. 

Jelikož kluci hráli pouze ve dvou kategoriích (singlu a deblu), čekali na své soupeře poměrně dlouho, protože se nejdříve dohrával mix až do finále. Martin vzhledem k losu začal hrát asi o tři hodiny dříve než Kryštof, který čekal na svého soupeře, budoucího vítěze v mixu.

Martin měl, alespoň zpočátku, příznivý los. Prvního soupeře porazil celkem jednoznačně, hlavně díky dobře voleným úderům a dobrému pokrytí kurtu. Další zápas byl o poznání těžší, když nastoupil proti pátému nasazenému Vojtěchovi Markovi z Liberce. První set těsně prohrál 21:19. V druhém setu Martin začal více používat rychlejší údery do zadních rohů a získal set pro sebe za stavu 21:10. Následně získal i třetí set a postoupil do čtvrtfinále, kde na něj čekal první nasazený hráč Marek Kašša z Mostu. Z počátku to vypadalo, že by se mohlo Martinovi podařit zvítězit, když až do asi třinácti bodů byla hra až překvapivě vyrovnaná. Pak soupeř pozměnil hru a vyhrál první a následně i druhý set.

Kryštof jako třetí nasazený začínal o jedno kolo později, ale zato těžkým soupeřem, kterým byl Duc Trung Dinh z Astry. Kryštof se zápasu celkem obával, a to mu možná pomohlo se více koncentrovat na hru. Díky tomu Kryštof celkem jasně zápas vyhrál ve dvou setech. Dalším soupeřem byl pro nás neznámý Pavel Maleček z BK Arion Praha. Jelikož jsme měli možnost vidět soupeře hrát předchozí zápasy, věděli jsme, že to opět nebude jednoduchý soupeř, protože měl dobré pokrytí kurtu a celkem dobrou smeč. Kryštofovi se dařilo soupeře rozběhat po celém kurtu a následně smečí nebo rychlým drajvovým úderem úspěšně zakončovat. Díky tomu Kryštof po dvou setech získal hru pro sebe a postoupil do semifinále, kde na něj čekala nasazená dvojka Václav Burkovec z Benátek. Podle zkušeností ostatních hráčů to měl být těžký soupeř, který se specializuje na singlové zápasy. První set byl velmi vyrovnaný a plný dlouhých a těžkých výměn, který nakonec získal soupeř za stavu 22:20. Ve druhém setu naštěstí Kryštof zachoval chladnou hlavu a postupně začal nacházet soupeřovy slabiny, což vedlo k zisku druhého setu. Třetí set byl již jednoznačnou záležitostí pro Kryštofa, když zvítězil za stavu 21:8. Ve finále na Kryštofa čekala nasazená jednička Marek Kašša. Finálový zápas byl opět plný dlouhých a těžkých výměn. Soupeř Kryštofovi často vracel do hry i tvrdé údery, a to vedlo k tomu, že se Kryštof více uchyloval k ještě rychlejším returnům, které postupně častěji končily mimo kurt nebo na pásce. I přes vyrovnaný průběh zápasu nakonec Kryštof prohrál a získal tak stříbro za druhé místo.

Deblové zápasy začali kluci jako nasazená jednička až ve čtvrtfinále proti papírově slabšímu soupeři. Předpoklad se potvrdil a kluci jednoznačně první zápas vyhráli za stavu 21:6 a 21:7. Další pár Maleček-Kašpar z BK Arion byli již mnohem těžším soupeřem. První set se našim hráčům podařilo získat až za stavu 23:21. Ve druhém setu kluci začali více hrát údery do deblových pozic a také Kryštof přitvrdil smeče, což nakonec vedlo k již výraznějšímu vítězství. Ve finálovém zápasu proti nasazeným dvojkám Kašša-Dinh se kluci v prvním setu nedokázali účinně prosadit a prohráli tak první set s výraznějším rozdílem. Ve druhém setu kluci opět vsadili na důslednější obranu a Kryštofovy smeče. To fungovalo, ale nakonec stejně těsně prohráli v koncovce druhého setu za stavu 21:19. To znamenalo konec se ziskem stříbrné medaile.

Závěrečné skóre je tedy zisk stříbrné medaile pro Kryštofa ze singlu a deblu a zisk čtvrtfinále v singlu a stříbra pro Martina. Za předvedené výkony a dobrou reprezentaci oddílu patří oběma hráčům poděkování a pochvala.

LJe

výsledky | fotogalerie