Dětský turnaj v Pardubicích aneb snad se vám u nás líbilo!

Ono se to řekne uspořádat dětský turnaj… Rozkaz, ten zněl jasně: U8, U9 a U11 si zahrají minibadminton a k tomu přidat „céčka“ do třinácti let. Všichni aspoň čtyři zápasy, lépe pět. Menším snížíme síť, vysvětlíme pravidla a naplánujeme dle propozic skupiny. Badmintonový potěr s věkem často ještě jednociferným věkem si chce totiž pořádně zahrát, takže jak to udělat? Nejprve se musí přihlásit nějací hráči, což se ale vůbec nepovedlo v kategorii U8 a také chlapci do devíti let měli druhou říjnovou sobotu asi jiné starosti. Naštěstí holčiček v kategorii U9 už se přihlásilo celkem pět. Jenže! Po dvou odhláškách zůstalo jen u trojice a tak jsme vymýšleli ten nejvhodnější systém. Výsledkem byla skupina, kde se zápasy zopakovaly – respektive jak praví losovací program: Home & Away. Na těchto nejmladších sportovkyních byly po celou dobu vidět úsměvy, které jim zůstaly i během vyhlášení, kde všechny dostaly spoustu cen včetně diplomů a medailí. Tak to by bylo. Nutno dodat, že právě pardubické naděje Laura Andrýsová a Ema Pilnáčková sice nedosáhly na zlato, vypadaly i tak spokojeně.

A co s těmi „jedenáctkami“? Kluků bylo dost na tzv. švýcara, kde jsme odehráli pět kol (s pomocnými body za skóre při prohraném setu) a snad tak byly výsledky spravedlivé. Děvčat nakonec přijelo šest a tak byl systém jasný – skupina, a hezky pěkně každá s každou ať žádnou nevynecháme… V této kategorii už úsměvů bylo k vidění méně, o to více však přibylo na kratších kurtech rychlejších výměn a úderů. Při vyhlášení bylo cen dostatek pro všechny, ti nejlepší dostali navíc opět medaile a vítězové i malý pohár. Protože výsledky byly vyhodnoceny jiným program, zde jsou alespoň výsledky na medailových pozicích. Zvítězil holický Miroslav Teplý, následovaný Matoušem Jandou z Komety Brno a Vojtou Šímou z Rychnova. Jirka Holeček z domácího oddílu na medaili nedosáhl, ale bojoval velmi statečně. Z pardubických dívek získala skvělý bronz Valerka Burgetová a hned za ní skončila Domča Dufková.

To dvouhry ve „třináctkách“ už se hrály samozřejmě podle standardních pravidel a opět to bylo vidět. Několik hráčů se tu objevilo z U11. Jak chlapci, tak dívky hráli opět švýcarským systémem plánovaným na pět kol. S přibývajícími koly se, dle předpokladů souvisejících s hracím systémem, zápasy zkvalitňovaly a velmi vyrovnávaly. A také v bojích o body do žebříčku přibyly emoce. U chlapců bohužel zůstalo u čtyř kol, protože po odstoupení zraněného Vojty Kubáta už páté kolo odehrát nešlo, Tournament Planner byl proti.
Za Pardubice získali medaili Honzík Stružka a Eliška Dufková. Další naši svěřenci (Valerie Burgetová Dominika Dufková a zmíněný Vojta Kubát) bohužel na bednu nevystoupali, přesto jak jim, tak i všem oceněným, patří gratulace a poděkování.
Současně letí poděkování všem, kteří s turnajem jakkoli pomohli – bez vás by tato událost nedopadla takto hladce. Dovolím si napsat, že podle reakcí zúčastněných hráčů i jejich doprovodu se turnaj povedl.

Martin J.

výsledky | fotogalerie