První liga, první kolo, první zážitky s novým systémem počítání

S nepatrným zpožděním se k vašim zrakům dostává report ze soutěže družstev:
Poslední říjnový víkend se na program české badmintonové scény po dlouhé covidové pauze vrátila i 1. liga smíšených družstev. Pořadatelství se ujal Vamos Králův Dvůr, ale naštěstí se stejně jako v minulém případě rozhodl přesunout tento turnaj do pražské haly Jeremi, což všichni, kdo mají alespoň mlhavou představu o kvalitě domácí haly středočeského oddílu, jistě ocenili. Přesto v nás byl pocit, že vstupujeme na neprobádanou půdu. Ne však proto, že bychom zmíněnou tělocvičnu, kde se mimo jiné pořádal komerčně úspěšný Infinity cup, neznali. Důvodem byla změna herního systému na 3 vítězné sety do 11 bodů, který byl nově pro letošní ročník implementován. Český badmintonový svaz si ve svých prohlášeních od tohoto systému sliboval především větší atraktivitu jednotlivých zápasů, což by mělo zapříčinit příliv nových diváků. My jsme se ze zvědavosti zeptali jednoho z přítomných fanoušků, který nechtěl být jmenován, zda mu přijde, že jsou zápasy kvalitnější, dynamičtější a jestli se mu zdá, že tato změna zvedla kvalitu předváděné hry, zkrátka jestli se dobře baví. Jeho odpověď byla nanejvýš výmluvná: „Ne.“ I samotní hráči byli z této novinky poněkud zaskočení. Nové počítání se sice nepromítlo do obsazenosti hlediště, ale na kurtu bylo jasně patrné, že je něco jinak. Z hráčů byla zpočátku cítit nejistota, která se odrážela i v jejich výkonech, naštěstí si s přibývajícími minutami začali zvykat a jejich hra získávala na kvalitě. Přesto jsme byli po zápasech svědky komentářů typu: „Je to divný.“ nebo „Jsem se ani nestihl rozehrát a první set je pryč. Pak koukám a ono už je i po zápase.“ či „To musel vymýšlet nějaký vocas.“ Našly se však i pozitivnější reakce, třeba když jsme se dotázali dívčí časti našeho družstva: „Mně je to jedno.“ prohlásily všechny tři jednohlasně. Do výsledků celého turnaje se otiskla ještě jedná zásadní změna, kterou bylo vyřazení 3. pánského singlu z původně osmizápasového utkání. Tím pádem už není možné remizovat, z každého klání tak vzejde vítěz. Množství bodů, které získá však není pevně dané, nýbrž se odvíjí od počtu vyhraných zápasů. Celá záležitost je poněkud komplikovaná a v článku se jí nebudeme dále zabývat a pouze vás odkážeme na stránky ČBAS (mimo jiné proto, že autor sám si není jistý, že tomu rozumí. – pozn. redakce). Jak přechod z 8 zápasů na 7 ovlivnil náš tým jsme se zeptali vedoucího družstva (to jsem já – pozn. redakce [to jsem taky já – pozn. redakce]). „Mně ani tak nevadí, že nejsou remízy a nevím, kolik bodů získáme, když vyhrajem. Mně spíš štve to, že zrušili ten 3. singl. Já jsem si vždycky myslel, že liga je skvělá příležitost pro mladší hráče, aby se pravidelně konfrontovali s dospělým badmintonem, více se začlenili do kolektivu starších a načerpali cenné zkušenosti. Teď bude daleko těžší najít pro ně v týmu místo.“

Pojďme se nyní blíže věnovat sportovnímu představení našeho družstva, které přijelo ve složení Róza Bártová, Pája Krpatová, Káťa Valentová, Matěj Ehm, Michal Grund, Michal Hamáček, Tomáš Skála a Kuba Skřivan. Postupně nás čekaly výběry Dobrušky, Králova Dvora a Kladna. Hned první klání mělo náš tým prověřit, soupeř přijel v plné síle a disponoval slušnou kvalitou, kterou zaručovaly zahraniční posily až z dalekého Slovenska. Bylo to velké drama, kde nakonec byli šťastnější naši sousedi z Východočeského kraje, kteří zvítězili 5:2. Bojovali jsme však srdnatě a nedarovali soupeři ani bod, nicméně ten byl v koncovkách úspěšnější. Mrzet nás mohou dva prohrané pánské debly na 5(!?) setů a první singl, kde Mišák po vynikajícím výkonu těsně podlehl Antoškovi 10:12 také až v rozhodující hře. V druhém utkání nás čekal „domácí“ Králův Dvůr. Ten však nepřijel v nejsilnějším možném složení, a tak jsme mohli mírně upravit sestavu a dopřát nejvytěžovanějším hráčům trochu odpočinku. Už od začátku bylo patrné, kdo je na hřišti pánem a náš tým přidával jedno vítězství za druhým. Nejvíce se nadřeli Róza s Pájou v deblu a Matěj v singlu, když všichni hráli na 5 setů, ale svá vystoupení, na rozdíl od jiných v prvním zápase, dokázali zvládnout. Tentokrát jsme tedy nepoznali hořkost porážky a připisujeme vítězství 7:0. 15 bodů pro Pardubice! (3 body – pozn. redakce). Na závěr jsme změřili síly s Kladnem. Utkání bylo od začátku do konce nesmírně vyrovnané a pravděpodobně ho rozhodla maličkost, kterou bylo pořadí zápasů. Po prvních odehraných disciplínách a předběžném kalkulu, kdo by mohl pravděpodobně přinést kýžený vítězný bod, se zdálo, že rozhodovat bude druhý pánský singl. Po krátké poradě Kuby, který byl do toho zápasu nominován, a kapitána týmu (jo jo, jsem to pořád já – pozn. redakce) byl tento zápas díky zkušenému zásahu vedoucího (nepochválíš-li se sám, nikdo jiný to za tebe neudělá – pozn. redakce) posunut až na úplný závěr programu tak, aby mohl Kuba dát do výkonu dle svých slov „úplně všechno“. A vyplatilo se. Stav utkání je 3:3 a Kuba nastupuje k rozhodující dvouhře. Zápas plný dlouhých výměn, krása střídá nádheru, ale stav na sety je nepříznivý 0:2. Začíná však být znát, že soupeři dochází dech a Kubova strategie začíná slavit úspěch. Ostatní družstva už opouští halu, ale atmosféra houstne a nám jde o vše. Jde se do rozhodujícího setu. Utkání je tak napínavé, že byl dokonce zřízen provizorní stream k Plzni, odkud se právě vracela Lucka ze své extraligové štace. Za mocného povzbuzování celého týmu si Kuba neotřesitelně kráčí k vítězství. Je to tam! Po výsledku 4:3 si připisujeme 2 body do tabulky a můžeme tak spokojeně odjet domů.

Děkujeme všem za předvedené výkony a reprezentaci oddílu. Budeme se na vás všechny těšit třeba i v dalším kole 1. ligy (27.11.2021), ve kterém nás čekají výběry Klimkovic a Českého Těšína.

T.

fotogalerie + video ukázky

Poznámka redakce (pozn. redakce: tato redakce jest jinou redakcí, než výše zmíněná redakce): Ke zmíněnému víkendu, kdy se odehrávala první kola extraligy a obou skupin prvních lig, je z pohledu pardubického oddílu dobré zmínit skvělou účast dalších badmintonistů z oddílu hostujících v jiných týmech:
Adam Ehm statečně bojoval v extralize v barvách Montasu, přesněji řečeno v deblu, kde si připsal cenné vítězství proti MU Brno. Lucka Krpatová opět válela za extraligovou Plzeň (přesněji řečeno za družstvo BA Plzeň A), kde předvedla stoprocentní bilanci ve čtyřech zápasech – paráda! Petr Janoušek v prvoligovém dresu BK TU Liberec pomohl třemi výhrami v singlu a čtyřhře jinak oslabenému družstvu ze severních Čech.