Zlato a bronz z GPC U17 z Hradce Králové

I když již uplynula delší doba od konání turnaje, možná nezaškodí ohlédnutí za úspěšným a v něčem unikátním turnaji. V neděli 19. 3. 2023 proběhnul v sousedním Hradci Králové turnaj v kategorii GPC U17. Naše barvy tam tentokráte hájila čtveřice hráčů ve složení: Eliška Dufková, Honzík Stružka, Martin Hykel a Kryštof Ježek.
V mixu náš oddíl reprezentovaly dvě dvojice: Honza s Míšou Fedorkovou z Brna a Eliška s Honzou Paulíkem rovněž z Brna. Díky menšímu počtu přihlášených dvojic většina páru úvodní zápasy začínala ve čtvrtfinále. To byla ale asi jediná pozitivní zpráva, protože jinak los k našim dvojicím nebyl příliš nakloněn. Honzík s Míšou první zápas hráli proti nasazeným dvojkám Danovi Čadovi a Evě Holubářové z Rychnova. Naše dvojice se proti favorizovaným a zkušenějším soupeřům neprosadila a podlehla ve dvou setech. I když to tak možná podle skóre nevypadalo, tak to byl pěkný a poměrně vyrovnaný zápas i přes Honzovu zdravotní indispozici, kvůli které pak následně byl nucen odstoupit z ostatních zápasů. Druhá dvojice na tom nebyla s losem o nic lépe, protože měla za soupeře nasazené jedničky Matyáše Slavíka a Markétu Kuncovou z Dobrušky. I když to vypadalo papírově na snadný zápas, nakonec z toho byl velmi napínavý třísetový souboj do posledního míče. První set sice „naše“ dvojice prohrála za stavu 22:24, ale druhý set již vyhrála 21:18. Nejvíce napínavý tak byl třetí set, který nakonec „naši“ prohráli za stavu 20:22. Celý zápas byl možná tak napínavý i proto, že většinu útoků pár z Dobrušky směroval na Eliščina partnera, který se dokázal většinou úspěšně ubránit a umožnil tak pokračování výměny.
V singlu v prvním zápase nastoupila Eliška proti třetí nasazené Adéle Vrzáčkové z Dobrušky. Možná trošku kvůli únavě z náročného mixového zápasu, ale asi hlavně kvůli vlastním chybám, Eliška po dvou setech soupeřce podlehla. Martin v prvním utkání narazil na Tomáše Klapala z Rychnova. Zápas se z počátku vyvíjel z důvodu Martinových chyb ve prospěch soupeře, který tak získal první set. Ve druhém setu se již Martin více zkoncentroval a dokázal set získat pro sebe. Třetí set pak byl již plně v Martinově režii a znamenal postup do semifinále. V semifinále čekal Martina Matyáš Puffr z českého Krulova. První set Martin celkem jednoznačně (podle skóre) prohrál, ale ve druhém z toho byl velmi vyrovnaný souboj, který dával naději na vítězství nebo alespoň na třetí set. Nakonec Martin soupeři podlehl se ziskem bronzové medaile. Kryštof v roli nasazené jedničky nejprve vyřadil hradeckého soupeře (Jiří Hugo Boček) a následně Eliščina parťáka Honzu Paulíka. I když to podle skóre není zřejmé, tak i přes jednoznačný průběh zápasů provázela Kryštofa poměrně velká nervozita. Do finálového zápasu proti Matyáši Puffrovi Kryštof opět nastupoval s velkou nervozitou, která možná pramenila i z toho, že z minulého vzájemného zápasu nakonec vyšel vítězně jeho soupeř. První set, který se hrál námi velmi neoblíbeným rychlým míčem (Oliver Apex 200), vyzněl, hlavně kvůli velkému množství vlastních chyb, jednoznačně ve prospěch soupeře. Zkrátka byl to samý out ať už ze hry nebo i z vysokého podání. Ve druhém setu se podařilo Kryštofovi zklidnit a zkoncentrovat (i díky podpoře přihlížejícího Kuby Skřivana z HK) a nastal úplný obrat. I když se stále druhý set hrál soupeřovým míčem, Kryštof zpřesnil a přitvrdil hru a získal druhý set jednoznačně ve svůj prospěch. Ve třetím setu již Kryštof nedal soupeři šanci a zápas vyhrál za stavu 21:6. Tímto finálovým vítězstvím tak Kryštof získal svou první zlatou v singlu v kategorii U17!
V deblu Eliška s brněnskou Míšou Fedorkovou začínali opět ve čtvrtfinále zápasem proti hradeckému páru Antalová – Šejvlová. První set získali jednoznačně „naše“ hráčky. Druhý set byl pak ale úplně jiný. Byl velmi dlouhý a napínavý do samého konce, kdy nakonec za stavu 26:24 zvítězila „naše“ dvojice. Pravděpodobně stál „naše“ hráčky poslední zápas příliš mnoho sil, a tak se jim následně nepodařilo probojovat do finále proti rychnovskému páru Hodačová – Holubářová a znamenalo to tak zisk třetího místa a bronzové medaile. V chlapeckém deblu bylo také méně přihlášených dvojic, a tak Kryštofovi s Martinem v roli nasazené jedničky postačilo pro postup do finále porazit (celkem jednoznačně) hradecký pár Boček – Stránský. Ve finále je pak čekala dvojice Čada – Puffr. V prvním setu si naši kluci udržovali mírný náskok a získali tak set ve svůj prospěch. Ve druhém setu se však na naší straně objevilo větší množství vlastních chyb a také chyb v komunikaci mezi Martinem a Kryštofem, které vedly ke ztrátě druhého setu. Do třetího setu se podařilo najít potřebnou koncentraci a zpřesnit hru, a to vedlo nakonec k jednoznačnému vítězství. O útočnosti hry a tlaku na soupeře svědčí i dva prasklé výplety na Kryštofových raketách. Kluci tímto vítězstvím získali zasloužené zlato.
Závěrečné skóre je tedy zisk dvou zlatých medailí (Kryštof singl a debl s Martinem) a dvou bronzových (Eliška debl a Martin singl). Za velmi dobrou reprezentaci a předvedené výkony patří pochvala všem zúčastněným hráčům.
LJe

výsledky | fotogalerie