Třikrát bronzové GPA U17 v Brně

O víkendu 22. – 23. 4. 2023 se v brněnské X-Aréně konal turnaj GPA v kategorii U17. Na tento turnaj z Pardubic vyrazila tentokráte pouze mužská trojice hráčů ve složení: Ondra Kaplan, Martin Hykel a Kryštof Ježek.

Do mixu nastoupil Martin s partnerkou Adélou Vrzáčkovou z Dobrušky. Jejich soupeři v prvním kole byla dvojice Šústal – Jelínková. Zápas byl od počátku vyrovnaný, ale koncovka prvního setu dopadla ve prospěch soupeřů. Ve druhém setu se situace otočila a v průběhu setu měla navrch zase „naše“ dvojice a zaslouženě získala druhý set ve svůj prospěch. Chvíli to vypadalo, že i třetí set bude náš, ale ve druhé půlce setu se soupeři ujali vedení a dotáhli zápas do vítězného konce. Ondra s partnerkou Terezou Czajovou z Orlové začínali až ve druhém kole jasným vítězstvím nad mosteckým párem Wasylkow – Grznárová. Následně podobně jasně překonali v cestě do semifinále třetí nasazený pár Kerpl – Tománková. Před branami finále jim pak los postavil první nasazený pár Patzák – Skrčená a jak se později ukázalo, byl tento pár na tomto turnaji nad jejich síly a soupeři celkem jednoznačně zvítězili. Pro Ondru s Terezou to tedy znamenalo, že získávají bronzovou medaili za semifinále. Třetím „naším“ párem byl Kryštof s Julií Königovou z brněnské Komety. Kryštof s Julčou neměli takové štěstí jako Ondra s Terezou a museli při stejném nasazení hrát již od prvního kola. Hned na začátek se tak museli rozehrát v třísetovém zápase s dvojicí Ryba – Krajčí. I přes herní převahu „naší“ dvojice v prvním setu neudrželi Kryštof s Julčou druhý set a museli si postup vybojovat v třetím setu. V postupu do semifinále pak porazili pár z Dobrušky ve složení Slavík – Kuncová. V prvním setu to bylo sice těsnější vítězství, ale druhý set byl již zcela v naší režii. V cestě do semifinále pak celkem jednoznačně porazili ještě krumlovský pár Jurný – Fišerová. O postup do finále se následně museli Kryštof s Julčou utkat se sehranou dvojicí Strejček – Šuhajová. Při jejich minulém vzájemném utkání byla úspěšnější „naše“ dvojice, a tak byla jistá naděje i na vítězství v tomto zápase. První set vyzněl jednoznačně v náš prospěch. Ve druhém setu ale kvůli několika chybám získal soupeř až sedmibodové vedení, které se ale podařilo několika úspěšnými sériemi výher stáhnout a dál se pokračovalo až do závěru druhého setu s vyrovnaným skóre. Závěr setu pak ale z důvodu dvou nevhodně zvolených úderů získali soupeři. Ve třetím setu se pak na naší straně hodně chybovalo a vedlo to k vítězství soupeřů. Pro Kryštofa s Jůlií to znamenalo zisk bronzové medaile za semifinále.

V singlu jako první startoval Martin a hned velmi těžkým soupeřem Kryštofem Klímou z Českých Budějovic. I když Martin bojoval, nakonec zvítězil soupeř. Nebyla to ale žádná ostuda, když se pak později ukázalo, že se jeho protivník probojoval až do finále. Ondra po celkem jednoznačně vyhraném prvním zápase narazil na druhého nasazeného Kryštofa Coufala z pražského Proseku. Ač byl „papírově“ silnějším soupeř, Ondra svým herním nasazením dokázal ve dvou setech zvítězit. V dalším postupu Ondru pak zastavil Vojtěch Strejček z pražského Hamru a byl z toho zisk čtvrtfinálového umístění. Kryštof nastoupil do prvního zápasu proti krumlovskému Matyášovi Pufrovi. Na minulém turnaji Kryštof tohoto soupeře porazil, a tak jsme měli naději, že tomu tak bude i tentokráte. Bohužel si Kryštof v polovině prvního setu poranil kotník pravé nohy a nedokázal soupeři dostatečně vzdorovat. Do druhé setu nastoupil se zatejpovaným kotníkem a vypadalo to, že by to mohlo nějak fungovat, ale nakonec za stavu 22:20 prohrál.

Do deblu měli Kryštof s Martinem vcelku dobrý los do prvního zápasu. Jejich soupeři byl olomoucký pár Ryba – Valášek. V minulosti kluci již tento pár porazili, a tak jsme si celkem věřili i v tomto zápase. Jak se později ukázalo, los byl k nám tentokráte opravu příznivě nakloněn, protože jeden ze soupeřů ze zdravotních důvodů odstoupil a pro náš pár to znamenalo automatický postup do čtvrtfinále. V postupu do semifinále pak Kryštof s Martinem narazili na „náš“ druhý pár Ondra s Liborem Raškou z Kopřivnice. Ti do čtvrtfinále postoupili po celkem hladkém vítězství nad párem Burkovec – Mrázek. V zápase „našich“ dvojic se projevila větší turnajová zkušenost starší a vyšší dvojice, a i přes statečný odpor nakonec jasně zvítězil Ondra s Liborem ve dvou setech za stavu 21:13 a 21:15. Ondra s Liborem tak postoupili do semifinále, kde na ně čekal druhý nasazený pár Coufal – Titěra z pražského Proseku. Semifinálový zápas se začal ve velmi vysokém tempu a byl plný rychlých a dlouhých výměn. Chvílemi to vypadalo více jako šermířský zápas. Úvodní set se podařilo Ondrovi s Liborem získat za stavu 24:22. Druhý set odehraný ve stejně vysokém tempu získali za stavu 21:18 soupeři. Třetí set byl opět do počátku druhé půle velmi vyrovnaný, ale pak došlo na „naší“ straně k několika zbytečným nevynuceným chybám, které vedly ke ztrátě setu a prohranému zápasu. I přes prohru to znamenalo zisk bronzové medaile pro Ondru s Liborem.

Závěrečná bilance je zisk tří bronzových medailí (Ondra mix a debl, Kryštof mix) a dvou čtvrtfinálových umístění (Ondra singl, Martin s Kryštofem debl).

Za velmi dobrou reprezentaci a předvedené výkony patří všem zúčastněným hráčům velké poděkování a pochvala.

Lje

výsledky | fotogalerie