MČR U13 Brno Slatina 2023

Do brněnské haly X arena Slatina se první listopadový víkend vydala čtveřice našich hráčů, aby se pokusila zabojovat o medaile v kategorii U13. TJ Sokol Polabiny Pardubice reprezentovala dvojice děvčat – Valča Burgetová, Dominika Dufková a dvojice jinochů – Jirka Holeček, Michael Pačesný. Jelikož v týdnu před šampionátem onemocněl odpovědný trenér Lukáš Wsól, tak to bylo hlavně na hráčích samotných a na jejich doprovodu, aby se s atmosférou MČR popasovali.

Nejvíce se dařilo Valče, která už letos jednu zlatou placku v U11 získala a daří se jí i ve starší kategorii. V mixu s Lukášem Klapalem chybělo k postupu do 2. kola trochu štěstíčka a trocha zkušeností. Třetí set ztratili nejtěsnějším možným výsledkem 19:21 a zklamání bylo veliké, protože oba cítili, že postup nebyl daleko. V singlu narazila v 1. kole na Alici Fendrichovou ze Sharks Brno. Starší a neoblíbené soupeřky se nezalekla a celý zápas hrála s velkým přehledem – 21:15 + 21:17, tedy postup do 2. kola. V tom se potkala s Denisou Audy, které podlehla dvakrát 18:21. Zápas to byl vyrovnaný a v druhém setu Valča dlouho tahala za delší konec – bohužel ji zkušenější a starší soupeřka v koncovce udolala. Nejlepšího výsledku pak dosáhnula v deblu Dorkou Kastnerovou. Holky měly 1.kolo volné a ve 2.kole jistě přešly přes dvojici z Orlové Lutyně. Ve čtvrtfinále je čekala druhá nasazená dvojice, ale holky šly do zápasu s odhodláním překvapit. To se nakonec nepovedlo a byla z toho hladká porážka a vyřazení krok od medaile – 5.-8. místo!

Dominika se přijela do Brna poprat v singlu a deblu – mixérům pouze zafandila. V singlu se vyhnula nasazeným hráčkám a v 1.kole nastoupila proti páté nejvýše postavené hráčce ročníku 2012 – Báře Koláčkové z Orlové Lutyně. Na Domče se hodně podepsala nervozita z MČR a spoustou vlastních chyb soupeřce první set usnadnila. Ve druhém Domča dobře začala a bojovala až do konce, ale prohře 17:21 již nezabránila. V deblu nastoupila ve dvojici složené pouze pro MČR vedle They Kalkusové z Mostu, se kterou do té doby neodehrála ani jeden zápas. 1. kolo měly holky volný los a do 2. kola dostaly „dvě věže z Moravy“. Proti vysokým soupeřkám se jen těžko prosazovaly a zároveň byla patrná nesehranost s novou partnerkou. Byla z toho hladká porážka a rychlý konec v soutěži. Přesto je samotná účast na mistrovství pro Domču úspěch a za rok to může být o dost lepší.

Jirka byl velkým překvapením pardubické kvalifikace a mohl se stejně jako Dominika těšit na singl a debl. V singlu ho v 1.kole čekal Rothbauer z Budějovic. Něž se Jirka rozkoukal a přivykl na mistrovskou úroveň, tak bylo po prvním setu. Do druhého setu ale Jirka nastoupil jako vyměněný a předváděl to nejlepší ze svého úderového rejstříku a svého zkušenějšího soupeře dokonale zaskočil. Dlouho vedl, ale koncovka patřila soupeři, kterého koučoval Honza Janoštík – 16:21 a vyřazení. Zajímavostí utkání byl rozhodčí na empiru – Milan Ludík.

V deblu pak Jířa nastoupil s naším posledním zástupcem na šampionátu – s Michaelem Pačesným. Ač je Míša z naší čtveřice nejstarší, tak jeho pouť v kategorii U13 za dva měsíce končí a bude muset mezi starší – do U15. Proto byl debl na MČR U13 jeho vrcholem krátké badmintonové kariéry a bude hlavně na něm, jak se bude dál rozvíjet. Kluci měli stejně jako naše děvčata 1.kolo volné. V kole druhém na ně ale čekali soupeři z nejtěžších – druhý nasazený pár soutěže. Jirka s Michaelem se snažili, ale zkušení soupeři jim moc šancí nedávali a nedovolili víc než sedm bodů v obou setech.

Příští rok se na MČR U13 může trojice Valča, Domča a Jirka opět ukázat a svoje výsledky vylepšit. Když to dobře půjde, tak je budou moci podpořit i naše talentované „jedenáctky“, které se nám nezadržitelně blíží do kategorie U13 a určitě se budou chtít na MČR podívat.

Celé čtveřici a jejich doprovodům děkujeme za účast a reprezentaci našeho klubu – i přesto, že to letos necinknulo.

PD

výsledky | fotogalerie