MČR U15 2023 – Most

Na severozápad České republiky, do města Mostu, dorazili 11.-12.11.2023 nejlepší mladí badmintonisté z kategorie U15. Pod dohledem trenéra Lukáše Wsóla se v majestátním hotelu CASCADE ubytovala i dvojice pardubických hráčů. Eliška DUFKOVÁ, která na konci roku v kategorii U15 končí a Honza STRUŽKA , který má ještě jeden rok v této kategorii před sebou. Oba již letos absolvovali dva šampionáty družstev – U15 a U19, takže zkušenosti s MČR mají slušné. Přesto byl tento turnaj jednoznačně vrcholem jejich sezóny.

Ve velmi pěkném prostředí Městské sportovní haly (domácí hala úspěšných mosteckých házenkářek) se v 9:00 začínalo tradičně mixy. Vždy nevyzpytatelný los poslal oba naše hráče nebezpečně blízko k sobě a reálně hrozil vzájemný duel. „Bohužel“ na něj nakonec nedošlo. Honza společně s Míšou Fedorkovou (Kometa Brno) nedokázal dobře rozehraný zápas 1. kola dotáhnout do vítězného konce – byla z toho porážka 1:2 na sety a rychlý konec v turnaji.

Elišce společně s Honzou Paulíkem (Kometa Brno) se dařilo více. Po ospalém prvním setu se rozehráli ke svým standardním výkonům a bez problémů prošli přes 1. a 2. kolo. Ve třetím utkání – ve čtvrtfinále – je čekal jejich „osudový soupeř“. Dvojici Stebel – Dejlová porazili na posledním GPA ve stejné fázi turnaje a tak lehká psychická výhoda byla na naší straně.  Realita však byla jiná a Eliška s Honzou hladce prohráli první set. Ve druhém opět zlepšili svoji hru, zvítězili, a tak o postupujícím do semifinále a prvním medailistovi musel rozhodnout třetí set. V něm to bylo jako na pověstné houpačce, ale v závěru se do trháku dostala dvojice ze severní Moravy. Elišce s Honzou se ještě povedlo snížit na 19:20, ale „štěstíčko“ tentokrát nebylo na naší straně a poslední bod patřil soupeřům, kteří se tak radovali z postupu mezi TOP4. Na Elišku zbylo nepopulární dělené 5. místo!

Do singlů nastoupila pouze Eliška. Honza se letos ještě nekvalifikoval a jeho chvíle snad přijde příští rok. Jelikož bylo první kolo vyhlášeno jen pár minut po prohraném mixovém čtvrtfinále, tak se Elišce do zápasu moc nechtělo – zklamání bylo velké… V 1. kole navíc na ni čekala soupeřka nelehká. Na divokou kartu startující, „čerstvá“ mistryně ČR v kategorii U13 – Martina Czajová. O dva roky mladší soupeřka je zvyklá nevypustit žádný míč a tak se musela Eliška rychle probrat a pokusit se zahnat zklamání a nepřipustit překvapení na její účet. Po vyrovnaném průběhu prvního setu zvládla i set druhý a postoupila mezi TOP16. Tam se na ni již „těšila“ nasazená jednička – české reprezentantka Tereza Grznárová. Nyní už dobře víme, že silnější soupeřku Eliška na turnaji potkat nemohla… S nyní již úřadují mistryní ČR ze singlu a deblu se Eliška držela vždy jen v začátcích setů, ale výsledek byl nakonec jednoznačný – Mission: Impossible! V siglu tedy Eliška končí na děleném 9.místě!

Do deblu už opět zasáhnul i Honza a po několikahodinové pauze nastoupil po boku Fandy Vrchotického (České Budějovice). První kolo měli volné a ve druhém hladce přehráli dvojici „až z Aše“. Ve čtvrtfinále je čekala výzva největší – nasazené jedničky – Stebel – Valášek. Kluci bojovali, ale na větší, vyšší, starší a zkušenější dvojici to nestačilo. Honza tak skončil v pánské čtyřhře na děleném 5.místě!

Eliška neměla celou sezónu stálou partnerku a na turnajích to „střídala jako ponožky“. A jelikož k další neplánované změně došlo i necelý týden před MČR, tak Eliška do deblu „vytáhla“ Lucku Bednářovou (Astra Praha). A nakonec to nebylo vůbec špatné. Nově složená dvojice neměla velká očekávání a šla do hry uvolněně. První kolo měly holky volné, ve druhém si během druhého setu „daly šlofíka“, ale třetí set vyhrály přesvědčivě 21:5. Ve čtvrtfinále došlo na souboj s nasazenými dvojkami – Evou a Amy z Rychnova. Favoritky byly jasné, ale Eliška s Luckou se „nepodělaly“ a poslaly zápas do třetího setu. V něm holkám po pauze „ujel vlak“ a tak se ani v deblu poslední krok k medaili nepodařil. Eliška tak bere další dělené 5.místo!

SUMA-SUMÁRUM:

Eliška veze dvě 5.místa (mix a debl) a 9.místo (singl). Potvrdila své žebříčkové postavení a v žádné disciplíně nepropadla. K medaili scházelo trochu více štěstí nebo nějaký výjimečný výkon. I tak je to velký posun a zlepšení v porovnání s působením v kategorii U13.

Honza určitě lituje až moc rychlého konce v mixu – vedení 1:0 na sety a dobře rozjetý set druhý bude mrzet ještě nějakou chvíli. Ale příště to může být zase obráceně a minimálně je to velká zkušenost. V deblu kluci dosáhnuli na maximum možného. Stříbrný pár MČR byl těžký soupeř a Honzův čas přijde za rok, kdy on bude nejstarší v kategorii. Celkové 5.místo z deblu se počítá a je to super výsledek.

Celkově jsme zůstali 3x krůček od medaile a tak to bude chvilku mrzet. Rozhodně ale oba naši hráči patřili k tomu lepšímu na MČR a dobře reprezentovali náš klub a město Pardubice! Poděkování samozřejmě patří trenéru Lukáši Wsólovi a rodičovskému doprovodu!

Děkujeme!

PD

výsledky | fotogalerie