Slovak Junior & Slovak Youth International 2023 – Trenčín

Jen pár kilometrů za hranice se Slovenskem, do Trenčína, vyrazila nakonec čtveřice pardubických mládežníků.

Na turnaji Slovak Junior 2023 nastoupila trojice našich juniorů – hráčů kategorie U19. Adam Burget, Ondra Kaplan a Vojta Havlíček se po nedávném MMČR v Orlové vydali znovu poměřit s evropskou, ale i světovou konkurencí.
V mixu Vojty Havlíčka s K. Koliášovou to od začátku nebylo ono a do třetího kola šli až po tříseťáku. Do čtvrtfinále je pak nepustila domácí dvojice, která je vyřadila po výsledku 2:0 na sety.
V singlu Ondra Kaplan prohrál těsně první set s Welšanem a ani ve druhém se mu nevedlo lépe – jeho pouť skončila v prvním kole. Adam Burget přehrál v prvním kole Bulhara a hlavně ve druhém setu se opravdu nadřel. Ve druhém kole mu již vystavil stopku Švýcar – po týdnu na antibiotikách Adamovi „došly baterky“…
Nejlépe se našim borcům vedlo tradičně v deblu. Ondra s Lukášem Tvrdíkem bohužel dvakrát nezvládnuli koncovky setů v souboji se Švýcary a smolně prohráli 20:22, 20:22. Adam s Ondrou Šolarem nejprve přehráli Turky a v kole druhém pomstili Ondru a „jejich Švýcary“ vyřadili po tříseťáku. Ve čtvrtfinále se bohužel museli kluci potkat s dalším pardubákem – Vojtou Havlíčkem. Ten po boku Patrika Hrazdíry postupně vyřadil páry z Kypru a Malajsie a ve čtvrtfinále se musely utkat dva české – pardubické páry. Do bojů o medaili prošel Vojta. V semifinále pak Vojta s Patrikem hladce přehráli další českou dvojici (Thor-Havlíček) a zamířili do nedělního finále. V něm změřili síly s indickým párem – ten byl celý zápas přesnějším a téměř nechybující. Vojta tak z Trenčína veze další velkou medaili – tentokrát stříbrnou!

Na stejném místě se souběžně konal i turnaj pro kategorii U15 – Slovak Youth International 2023. Tohoto turnaje se účastnila Eliška Dufková, která startovala ve všech třech disciplínách.
V singlu se hrálo nejprve v základních skupinách. První zápas Eliška zvládla a hladce porazila domácí hráčku. Ve druhém zápase, který určil postupující ze skupiny, ji čekala Turkyně. Ta již byla kvalitativně na zcela jiné úrovni a Elišku do pavouka nepustila. Celkově byla účast tureckého reprezentačního výběru klíčovým faktorem celého turnaje – do pavouka prošlo hned 13 tureckých hráček…a jen 8 hráček „zbytku světa“!
V deblu s novou parťačkou Katkou Vondráčkovou šla děvčata v pozici nasazeného páru. První kolo volné, ve druhém kole velká neznámá – opět Turkyně. První set holky prospaly, ale ve druhém se chytly a poslaly zápas do třetího. V něm vůbec nechytily začátek a od stavu 0:6 jen marně doháněly. Soupeřky zápas v klidu dohrály a v turnaji si nakonec došly pro bronzové medaile.
V mixu Eliška s Honzou Paulíkem postupně přehráli Turky, Čechy, ve čtvrtfinále znovu Turky na tři sety a v semifinále česko-anglickou dvojici. V neděli tak muselo dojít na „české finále“ proti rychnovské dvojici Čada-Malá, což přivítali zejména domácí organizátoři – Turků bylo opravdu všude „až moc“… Eliška s Honzou nešli do zápasu jako favorité – ale s jistotou jejich první „velké evropské“ medaile z nich spadla všechna nervozita a ve finále předvedli svůj nelepší výkon. V prvním setu nejprve dotáhli velkou ztrátu, ale i tak 19:21. Ve druhém se utrhnuli a vedli už 17:10 – nechali se ale dotáhnout, ale set urvali 23:21. Ve třetím setu to již bylo „to nejlepší na závěr“ a výhra 21:15 pověsila medaile nejcennější na krk Elišce a Honzovi!
Zlatá medaile je pro Elišku zatím největší úspěch – cennější o to víc, že je to v mezinárodní konkurenci.

Vojtovi a Elišce gratulujeme a všem čtyřem děkujeme za reprezentaci města a klubu!

PD

výsledky Slovak Youth U15 | výsledky Slovak Junior | fotogalerie